ZŁA REPUTACJA WIEPRZOWINY
Mitów, złych przekonań czy faktów, które nie zostały należycie rozwinięte w kontekście wieprzowiny obecnej w żywieniu psów jest wiele. Wg znacznej liczby konsumentów, mięso wieprzowe uważane jest za tłuste, a tłuste w głowach większości z tych konsumentów, równa się niezdrowe.
Prawda jest jednak taka, że skład mięsa wieprzowego zmienił się na przestrzeni lat, dzięki zmianie podejścia do hodowania tych zwierząt – aktualnie nie dopuszcza się do otłuszczenia tuczników tj. osobników przeznaczonych na ubój. Zmienił się więc zarówno skład aminokwasowy (czyli białkowy) jak również tłuszczowy. Oczywiście! Zawartość tłuszczu w poszczególnych częściach tuszy jest różna i oscyluje na poziomie od 5 do 29 g w 100 g.
Ciekawostką jest z pewnością to, że wieprzowina posiada mniej kwasów nasyconych niż wołowina. Jako potwierdzenie tezy posłuży porównanie karmy PERRO Wieprzowina z selerem oraz Wołowina z korzeniem pietruszki. Karma na bazie wieprzowiny zawiera 6,8% tłuszczu, natomiast karma na bazie wołowiny już 13%.
Trzeba jednak dodać, że tłuszcz, zwłaszcza kwasy tłuszczowe nasycone, dla psów jest mniej niebezpieczny niż dla ludzi. Dzieje się tak ze względu na możliwość organizmu psa, do produkcji witaminy C, która rozszerza i wzmacnia naczynia krwionośne, minimalizując ryzyko powstania zmian miażdżycowych. Kwas askorbinowy reguluje poziom cholesterolu oraz działa jak silny przeciwutleniacz, wygaszając reaktywne formy tlenu i reaktywne formy azotu. Chroni także organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Można więc powiedzieć, że organizm psa jest przystosowany do diety wysokotłuszczowej.
Mówiąc o wieprzowinie należałoby również poruszyć temat chorób zakaźnych – związanych i kojarzonych bezpośrednio z tym gatunkiem mięsa. Są to: pasożyt z rodzaju Trichinella – choroba Aujeszky’ego oraz Afrykański Pomór Świń.
Trichinella spiralis jest pasożytniczym nicieniem nazywanym włośnicą. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową – po spożyciu mięsa zakażonego jajami. Najczęściej skażonym gatunkiem mięsa jest właśnie wieprzowina, a także dziczyzna.
W Polsce badanie wieprzowiny jest obowiązkowe, dlatego jeśli posiadasz mięso z pewnego źródła = przebadanego, nic nie grozi Twojemu psu. Problemem staje się pozaprzemysłowy ubój świń, a także spożywanie mięsa dzika, niepoddanego badaniu weterynaryjnemu.
Trzeba również wspomnieć, że nicienie są odporne na niskie temperatury, giną jednak w wysokich. Mięso przeznaczone na produkcję mokrych karm PERRO ma pewne, przebadane źródło i zostało poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Afrykański Pomór Świń jest także chorobą wirusową – nie ma jednak związku ze zdrowiem czworonogów.
-
Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Karma mokra JUNIOR Wieprzowina i marchewka – monobiałkowa formuła dla szczeniąt wszystkich ras
Od 67,90 zł
6-pak -
Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Karma mokra JUNIOR Wieprzowina i marchewka – monobiałkowa formuła dla szczeniąt wszystkich ras
Od 12,30 zł
410g lub 850g -
Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Karma mokra Wieprzowina z selerem – monobiałkowa formuła dla psów dorosłych
Od 67,90 zł
6-pak -
Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Karma mokra Wieprzowina z selerem – monobiałkowa formuła dla psów dorosłych
Od 12,30 zł
410g lub 850g
WŁAŚCIWOŚCI MIĘSA WIEPRZOWEGO
No i na koniec wisienka – właściwości wieprzowiny!
Mięso wieprzowe charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą (wyższą niż mięsa innych gatunków zwierząt) ze względu na wysokiej wartości białko o idealnym składzie niezbędnych aminokwasów. Najwięcej białka znajduje się w schabie (ok. 23%), najmniej w żeberkach (ok. 14%). Dzięki pracy hodowlanej zmniejszyła się również zawartości cholesterolu. Nie można jednak zapominać, że cholesterol jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ze względu na rolę w wielu procesach biochemicznych, m.in. w syntezie witaminy D3 oraz hormonów. Mięso wieprzowe jest także źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, takich jak EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które są kojarzone tylko z tłuszczami pochodzenia rybnego. Profil kwasów wielonienasyconych z grupy omega 6 i 3 także uległ zmianie i ich proporcje wynoszą ok. 5:1, co wpisuje się w zalecenia NRC oraz FEDIAF. Obecny w większym stężeniu kwas z grupy omega-6 arachidonowy (AA; 20:4 n-6) występuje naturalnie w strukturach błonowych komórek, a jego niedobór w diecie może wywoływać zakłócenia w rozrodzie.
Mięso wieprzowe dostarcza również wielu składników mineralnych i witamin. Jest cennym źródłem witaminy E, a jej największe stężenie znajduje się w karkówce. Warto wspomnieć o dominującej w tym gatunku witaminie B6 oraz dobrze przyswajalnym żelazie hemowym.
Związki bioaktywne, czyli związki nieodżywcze, ale mające prozdrowotny wpływ na organizm, także znajdują się w mięsie wieprzowym. Podając swojemu psu wieprzowinę dostarczasz mu m.in. taurynę, karnozynę, koenzym Q10 (ubichinon) i kreatynę. Tauryna została szeroko opisana w artykule „Tauryna – zbędny czy niezbędny aminokwas?”. Karozyna z kolei, podobnie jak koenzym Q10, jest nazywana związkiem „długiego życia” i słynie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Kreatyna jest związkiem, który zna każdy sportowiec. Pomaga bowiem zregenerować ATP czyli nośnik energii, poprawia regenerację powysiłkową, a także wpływa na zdolności poznawcze.
PODSUMOWANIE
Wieprzowina jest gatunkiem mięsa często unikanym w diecie psa z powodu błędnych przekonań. Chów trzody chlewnej uległ rewolucji, która miała znaczny, pozytywny wpływ na skład mięsa. Powszechnie uznawana jest za mięso tłuste – w wieprzowinie znajduje się jednak mniej kwasów nasyconych niż w wołowinie, a proporcje kwasów omega 6:3 wynoszą ok. 5:1. Mięso wieprzowe jest bogate w witaminy i składniki mineralne, a także składniki bioaktywne, które stanowią idealny dodatek funkcjonalny do diety psa. Unikając wieprzowiny w diecie psa pozbawimy go także bogatego źródła kwasu arachidonowego, który szczególnie zalecany jest suką w okresie okołoporodowym.
LITERATURA
FEDIAF Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs.
Hishiyama N., Kayanuma H., Matsui T., Yano H., Suganuma T., Funaba M., Fujise H., 2006. Plasma concentration of vitamin C in dogs with a portosystemic shunt. Can J Vet Res. Oct;70(4):305-7. PMID: 17042385; PMCID: PMC1562529.
Kołodziej-Skalska A., Matysiak B., Grudziński M., 2016, Mięso wieprzowe a zdrowie człowieka, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 65, 4(313), 535-542.
Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., 2018. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
National Research Council; Division on Earth and Life Studies; Board on Agriculture and Natural Resources; Committee on Animal Nutrition; Subcommittee on Dog and Cat Nutrition. Nutrient Requirements of Dogs and Cats (p. 278). The National Academies Press. Kindle Edition.