Mięso mięśniowe
Mięso mięśniowe to podstawa diety psa. Stanowi źródło wysokowartościowego białka, tłuszczu (tym samym energii,) a także mikro i makroskładników takich jak: żelazo hemowe, cynk, fosfor oraz witaminy z grupy B.
Białko tkanki mięśniowej dostarcza odpowiednich proporcji aminokwasów limitujących dla psa, którymi są: metionina, lizyna i tryptofan.
Mięso z mięśni nie jest jednak kompletne (w kontekście dostarczania psiemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników) – często występujące w nim substancje, nie pokrywają 100% dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki. Dzieje się tak w przypadku cynku, żelaza, wapnia, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego też, w karmach mokrych oprócz mięsa z mięśni, powinniśmy znaleźć również podroby lub/i suplementy.
Podroby
Podroby stanowią nieocenione źródło mikro i makroskładników, również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są idealnym uzupełnieniem posiłku mięsnego dla psa. Są bogatym źródłem żelaza hemowego, cynku, miedzi, witaminy A, D, E oraz K. Każdy narząd, który staje się składnikiem karmy mokrej, dostarcza jednak innego składnika odżywczego.
Wątroba – jako organ najbogatszy odżywczo, wprowadza do diety psa koenzym Q10. Koenzym ten, po pierwsze, poprawia kondycję stawów, co jest szczególnie korzystne dla dużych ras i psów cierpiących na artretyzm. Po drugie – jest kluczowym elementem w diecie „sercowej” – pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chronić tkankę mięśniową serca podczas urazu. Po tyrzecie – kwasy tłuszczowe oraz bogactwo witamin z grupy B poprawiają zdrowie sierści. Ponieważ wątroba jest bogata w żelazo, jest również skuteczna w leczeniu i zapobieganiu anemii.
Serca – są doskonałym źródłem witamin z grupy B, żelaza i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te bardzo korzystanie wpływają na kondycję sierści. Zawierają również fosfor, który pomaga budować i wzmacniać układ kostny psa. Kwas foliowy znajdujący się w sercu jest ważny w zapobieganiu anemii i IBD. Tiamina z kolei poprawia metabolizm węglowodanów i jest niezbędna do odżywiania mózgu. Ważnym składnikiem tkanki serca jest również tauryna – bardzo istotny aminokwas, o którym można więcej przeczytać w pozostałych artykułach na naszym blogu.
Nerki – dostarczają szeroką gamę witamin, w tym witaminy B12, E i K – ich spożycie zapewnia pokrycie dużej części dziennego zapotrzebowania na te witaminy.
Dlaczego więc słyszymy, że na podroby trzeba uważać? A no dlatego, że posiadają niewłaściwą proporcję fosforu do wapnia (ok. 10:1). Taka proporcja zaburza bilans makroelementów. W diecie ludzkiej problemem w częstym spożywaniu podrobów jest dość wysokie stężenie cholesterolu i tłuszczu. Dla zdrowych psów nie stanowi to problemu. Jednak… kiedy mamy do czynienia z psem z problemami gastroenterologicznymi kwestia spożywania podrobów (ich ilości i częstotliwości), staje się bardzo istotna.
Jakie więc zachować proporcje między podawanym mięsem mięśniowym a podrobami?
Nie da się w sposób ogólny wyznaczyć idealnych proporcji między mięsem mięśniowym i podrobami. Propagatorzy diety surowej BARF® uważają, że jest to 80/75% mięsa mięśniowego do 20/25% podrobów. W tego rodzaju diecie mogą to być optymalne proporcje, pod warunkiem, że posiłek jest w pełni zbilansowany i pies „toleruje” takie ilości. W praktyce jednak należy uważać na bogactwo składników mineralnych, szczególnie Ca, P, Cu, Fe, Zn, Se oraz Mn, które w nadmiarze mogą zwyczajnie szkodzić. Podobnie jest z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, takimi jak witamina A, D, E i K.
Dla przykładu: 100 g wątroby kurzej, która stanowi w przykładzie 20% składników w diecie BARF® dla średniego psa, pokrywa aż 2 613% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz ponad 80% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Takie ilości mogą wywołać biegunki nawet u zdrowego psa.
Aby nasze karmy mokre mogły z powodzeniem stanowić codzienny posiłek naszych pupili, zdecydowaliśmy się na zmniejszenie w nich udziału podrobów. Dzięki temu zabiegowi otrzymaliśmy posiłek bardzo odżywczy, ale jednocześnie delikatny dla psich brzuchów. Mamy świadomość, że DOGadzamy najlepiej, przekonajcie się o tym również Wy.
Literatura
Dillitzer N., Becker N., Kienzle E. 2011. Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs. British Journal of Nutrition 106, S53–S56. doi:10.1017/S0007114511002765
http://i-kalorie.pl/
Olejnik M. 2016. Pies na diecie BARF. Helion, Gliwice.