Zła reputacja drobiu – mięso kurze
Wiele osób leczących u swojego pupila alergie lub dermatozy różnego podłoża, wychodzi często od lekarza weterynarii z informacją „unikać kurczaka”. Nie jest to błędna informacja – to właśnie ten gatunek mięsa najczęściej powoduje wymienione schorzenia. Ogólniki jednak spowodowały niemal wszechobecną „nagonkę” na mięso drobiowe w ogóle. A to już naprawdę wielka szkoda…
To co się dzieje po zjedzeniu karmy suchej na bazie kurczaka często nie jest tożsame z tym, co dzieje się po świeżym posiłku z tym gatunkiem mięsa. Wysoko hydrolizowane białko ulega zmianie struktury, i w związku z tym powoduje zmniejszoną alergenność immunologiczną – to tak w skrócie, broniąc nieco (tylko nieco) zszarganej reputacji karm, zawierających mięso czy tłuszcz kurczaka w składzie. Sprawa z odziaływaniem tego gatunku mięsa na psi organizm jest jednak znacznie bardziej złożona – składa się na nią szereg czynników opisanych poniżej.
Mięso indycze a kurze – alergeny
Białka kurczaka i indyka są różne, więc alergia na jeden gatunek nie oznacza alergii na drugi. W wyniku badań naukowców wyizolowano siedem głównych alergenów białka kurzego, które są istotne dla psów: albumina surowicy, kinaza pirogronianowa M, enolaza 3, kinaza kreatynowa M, dehydrogenaza mleczanowa A, dehydrogenaza gliceroaldehydo-3-fosforanowa i izomeraza triozofosforanowa, oraz jeden pomniejszy alergen: troponina C. Większość alergenów, o których mowa powyżej nie występuje w białku mięsa indyczego.
Kwasy tłuszczowe
Profil kwasów tłuszczowych w każdym gatunku mięsa drobiowego jest inny. Porównując kurczaka i indyka stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych jest na podobnym poziomie. Natomiast w aspekcie zdrowotnym psa karmionego kurczakiem, ważny staje się profil kwasów wielonienasyconych PUFA, a dokładnie stosunek kwasów omega-6 do omega-3.
NRC oraz FEDIAF jako optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 kwalifikują ten, kształtujący się na poziomie 10:1. Jednak wielu autorów propagujących dietę naturalną, za zdrowe proporcje omega-6 do -3 uważają stosunek 5:1 (podobnie jest w zaleceniach skierowanych do ludzi). W tłuszczu kurzym racje te przedstawiają się następująco: 21:1. W tłuszczu indyczym natomiast 6:1.
Dlaczego jest to ważne?
Produkty przemian wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA n-3 oraz n-6 wpływają na komórkowe procesy biochemiczne, jednak ich odmienna struktura będzie wywoływać różne odpowiedzi ze strony organizmu. Produkty końcowe powstałe w wyniku przemian kwasów omega-6 (a mamy ich naprawdę wiele w kurczaku), już w małych ilościach wykazują wysoką aktywność biologiczną i mogą mieć działanie prozakrzepowe oraz prozapalne, a także wpływać na skurcz naczyń krwionośnych. Natomiast produkty, które powstają z kwasów omega-3, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, czyli ogólnie mówiąc kardioprotekcyjne. Takie działanie kwasów tłuszczowych n-3 zostało odkryte w 1970 roku przez duńskich naukowców, którzy prowadzili badania wśród rdzennych mieszkańców obszarów Grenlandii czyli Inuitów lub inaczej Eskimosów. Wykazali oni zależność między niską zachorowalnością na choroby sercowo-naczyniowe a zwiększonym spożyciem ryb, które stanowią bogate źródło PUFA z grupy omega-3.
Czy wyniki tych badań oznaczają także mniejsze ryzyko wystąpienia kardiomiopatii rozstrzeniowej (DCM), która w większości przypadków, dotyka psy ras dużych i olbrzymich? Tak. Wiele badań u psów wskazuje na przewlekłe stany zapalne związane z nadmiarem n-6 PUFA lub/i niedoborem n-3 PUFA i nie tylko. Nadwyżka substancji mających działanie prozapalne będzie także skutkować stanami zwyrodnieniowymi stawów, chorobami immunologicznymi oraz będzie nasilać objawy alergiczne tj. świąd i zmiany skórne. I tu właśnie dotykamy sedna problemu, albo mówiąc nieco brutalnie i obrazowo, tu jest „pies pogrzebany”.
Tłuszcz kurczaka jest niezrównoważony, natomiast tłuszcz indyka nie wykazuje takich cech. Karma, która jest dodatkowo wzbogacona w tłuszcz rybi, będzie wpływać korzystnie na zwiększenie racji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i tym samym wspierać zdrowie Twojego psa.
Chów i hodowla indyków
Profilaktyka chorób zakaźnych jest różna dla innych gatunków drobiu. Jaki to ma związek z alergiami pokarmowymi?
Indyki mięsne są mniej obarczone programem profilaktycznych szczepień niż brojlery kurze ze względu na mniejszą ilość chorób im zagrażających. Można by powiedzieć, że indyk jest bardziej odporny. Oczywiście mniejsze ryzyko wystąpienia chorób i mniejsza inferencja farmakologiczna będzie korzystne wpływać na rozwój tego gatunku a tym samym na jakość mięsa mięśniowego.
Mięso indycze – cechy i walory odżywcze.
Mięso indycze odznacza się wysokimi walorami odżywczymi. Ma wysoką zawartość białka, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz niską zawartość tłuszczy nasyconych. Wspomniane wyżej właściwości kardioprotekcyjne kwasów omga-3 oraz niska zawartość sodu, stanowi dietoprofilaktykę schorzeń układu krążenia psów ras średnich i dużych, które wykazują genetyczne predyspozycje do tego typu schorzeń. Mięso z indyka jest także bogatym źródłem fosforu, który utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny oraz stanowi budulec kości i zębów. Witaminy obecne w mięsie indyczym, na które warto zwrócić uwagę, to witamina D, B2, B6 i B12. Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a także w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz mięśni. Witamina B6 jest czynnikiem inicjującym i kontrolującym ponad 100 enzymów. Bierze udział w przemianie węglowodanów i produkcji hemoglobiny oraz wpływa na układ immunologiczny i nerwowy. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Witamina B2 natomiast wspiera pracę układu nerwowego i odpornościowego. Ma duży wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku.
Podsumowanie
Zła sława drobiu oparta jest na zagadnieniach związanych niemal wyłącznie z mięsem kurzym. PERRO uwielbia indyka za jego wartościowe mięso, wartościowe białko, wartościowy tłuszcz i bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy D. Kiedy więc wybrać indyka? Kiedy Twój pies ma tendencje do tycia, kiedy ma dużo ruchu, kiedy ma predyspozycje genetyczne do schorzeń układu krążenia, kiedy ma alergie pokarmowe -nawet na kurczaka! I wreszcie, kiedy chce, żebyście mu DOGodziliJ
Literatura
Dutkowska A., Rachoń D. 2015. Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroby Serca i Naczyń 12, nr 3, 154–159.
FEDIAF Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs.
https://www.ppr.pl/rolnictwo/drobiarstwo/programy-szczepien-profilaktycznych-721
National Research Council; Division on Earth and Life Studies; Board on Agriculture and Natural Resources; Committee on Animal Nutrition; Subcommittee on Dog and Cat Nutrition. Nutrient Requirements of Dogs and Cats (p. 278). The National Academies Press. Kindle Edition.
Olivry T., Bexley J., Mougeot I. 2017. Extensive protein hydrolyzation is indispensable to prevent IgE-mediated poultry allergen recognition in dogs and cats. BMC Veterinary Research (2017) 13:251 DOI 10.1186/s12917-017-1183-4.
Olivry T., Pucheu-Haston C. M., Mayer U., Bergvall K., Bexley J. 2022. Identification of major and minor chicken allergens in dogs. Vet Dermatol 33: 46–e16 DOI: 10.1111/vde.13029.